Amos Oz | Judas

Amos Oz | Judas

Amos Oz schreef het boek JUDAS. Een spannend enerverend boek over een joodse jongen die intrekt bij een oude man in Jeruzalem. In de avonduren houdt hij de man gezelschap. In het huis van de man ontmoet hij een intrigerende, schone vrouw die vaak ondoorgrondelijk is. De jonge man mijmert over de persoon van JUDAS. We gaan het boek niet samenvatten maar maken een wandeling door het boek.

In de verbeelding van jodenhaters zijn wij joden allemaal Judas Iskariot.

In mijn geboortestad Riga wenden joden de blik af als ze langs een afbeelding van de gekruisigde lopen.

Arabieren raakten ervan overtuigd dat Israël een vreemde eend in de bijt was, een werktuig in handen van het wereldimperialisme. Waarom hebben Arabieren niet het recht zich met alle macht te verzetten tegen vreemdelingen die hier plotseling neerstreken alsof ze van een andere planeet kwamen en hun land en grondgebied inpikten, velden en dorpen en steden, de graven van hun voorouders en het erfgoed van hun zonen. Waarom hebben joden en arabieren niet een gemeenschappelijk land gesticht??? Als er geen vrede komt zullen de Arabieren ooit van ons winnen, dat is alleen een kwestie van tijd en geduld. De joden in Israël hebben geen idee wat de grenzen van de macht zijn. De waarheid is dat alle macht ter wereld een vijand niet in een vriend kan veranderen.

Ik ben atheïst. De kleine Jossi Siton, drie en half jaar oud, die gisteren niet ver hier vandaan, doodgereden werd toen hij achter zijn groene bal aan liep, bewijst afdoende dat er geen God is.

Ik geloof dat Judas de trouwste en meest toegewijde van Jezus discipelen was en dat hij hem nooit heeft verraden.

Hoor eens wat een diepe stilte. Je kunt de stenen bijna horen ademen.

Judas was de bedenker, de impressario, de regisseur en de producent van het spektakel van de kruisiging.

Judas was de enige die niet wilde blijven leven na de dood van de verlosser.

Ik word moe van mensen met gevoelens. Ik vind al die gevoelens zo overbodig en ze lopen slecht af. Het leven kan zoveel eenvoudiger als we het gevoel afschaffen.

We moeten in gesprek blijven met de Arabieren. We moeten een gemeenschappelijke vakbond oprichten, we moeten joodse nederzettingen open stellen voor Arabieren. Scholen en universiteiten moeten open voor Arabische scholieren en studenten. We moeten afzien van een aparte joodse staat met een joods leger.

Reageren is niet mogelijk.