Wannseeconferentie

Wannseeconferentie

Onder voorzitterschap van Heydrich kwamen 15 nazies in een idylllische omgeving bijeen. Ze zorgden ervoor dat hun plannen niet te openhartig werden. Je kunt niet zeggen dat Wannsee besloot tot de massamoord op de joden. De moord op joden was reeds in 1941 aangevangen. Joden werden vermoord in gaswagens waarvan de uitlaatgassen de mensen dood maakten. Vooraf gingen de boykot van joodse bedrijven in 1933, de Neurenberger rassenwetten in 1935 en de pogroms in de Kristallnacht in 1938.Sinds 1937 hield Sicherheitsdienst olv Heydrich zich bezig met het beleid tav de joden. In Oostenrijk hield Eichmann zich bezig met de joden.

VRAAG : waar komt die afkeer van joden vandaan?? Hitler wilde joden ergens in de Sovjet Unie onder te brengen. Er werden ongeveer een half miljoen joden in Rusland omgebracht. Hitler wilde joden uit Midden Europa verwijderen. Heydrich zag het als zijn roeping de ENDLOSUNG van de joden voor te bereiden. Goebbels zei reeds in 1939 dat Hitler voornemens was schoon schip te maken met de joden. Hitler besloot om een oorlogsverklaring aan de VS te voorkomen met de dreiging van de uitroeiing van de joden. In 1941 werden joodse mannen in Rusland gedood,joodse mannen in Serviƫ werden uit de weg geruimd. Ook in de Baltische staten werd jacht gemaakt op joden.

VRAAG: WAS ER EEN REM OP DE UITROEIING VAN DE JODEN?

Hitler gaf Heydrich opdracht voor een alomvattend plan om de joden te deporteren. Heydrich trol op met Himmler die op eigen wijze de joden dwars zat Heydrich werd later Reichsprotektor in Praag waar hij in 1942 vermoord werd. In 1940 wordt Eichmann verantwoordelijk voor de deportatie van de joden.Later in Jeruzalem schrijft Eichmann zijn rol toe aan Heydrich. Heydrich werd door Goring gevolmachtigd om ENDLOSUNG van de joden voor te bereiden. Heydrich vermeldt in WANNSEE dat Hitler hem autorisatie heeft gegeven. De Endlosung beoogde de dood van ongeveer 11 miljoen jodsen. Joden moesten onder erbarmelijke omstandigheden wegen aanleggen opdat zij zouden sterven Uiteindelijk wordt Polen gekozen als plaats voor de ENDLOSUNG.

Joden komen nu in concentratiekampen en sterven. Tenslotte zijn er de gaskamers. Joden worden vergast. Himmler was de grote organisator. Russische krijgsgevangenen nemen af. Ze worden vervangen door joden. Theresienstad werd de opvang voor bejaarden en zieken onder de joden. Dat moest het gebeuren in Auschwitz en Sobibor verdoezelen. Polen is de plek voor vernietiging.De SS gaat nu uit van de Totale vernietiging van de joden. Heydrich werd vermoord. Himmler ging door.

VRAAG: Wat was dat voor man Himmler? Hij is nooit berecht want hij pleegde zelfmoord.De Wannsee conferentie beoogde de oplossing van het jodenvraagstuk.

Vraag : De endlosing is een feit dat het begin werd van een hoop ellende. Wat gebeurde er in de de wereld (Europa, MO VS)

Reacties zijn gesloten.