Joris Luyendijk onder de bankiers

Joris Luyendijk onder de bankiers

Dit kan niet waar zijn

Luyendijk schreef een opzienbarend boek over zijn bevindingen in de bankwereld van Londen. Het is zoals de auteur zegt:we leren op school nauwelijks over de bankwereld. Ik zelf volg wel een s economische uitzendingen van RTL en de businessclass van Harry Mens. Ik probeer die wereld te begrijpen maar dat lukt me niet altijd. Opvallend is wel dat de financiele experts soms heel vriendelijk en correct overkomen. Het verhaal van Luyendijk is zwaar maar de moeite waard. Door vele Engelse termen krijg ik het soms benauwd. Maar het is een uniek boek geschreven door een journalist die zijn mensen respecteert en grondig beluistert. Aan de ene kant ontvangen bankiers hun bonussen,terwijl aan de andere kant de kwetsbaarste groepen in de samenlevingen door bezuinigingen worden getroffen. In de financiele wereld heerst een zwijgplicht. Helaas gaan mensen zich te buiten aan uitputtende hoeveelheden drank. Boven de financiele wereld hangt een wolk van angst ven stress. Bazen hebben miljoenen op de bank,een paar auto’s,een eigen vliegtuig en een hotel aan de Middellandse Zee. De val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers was een drama. Het faillissement van een grote en wereldwijd vertakte bank kan een dominoeffect veroorzaken,waardoor het mondiale financiele systeem als geheel tot stilstand komt,verlamd raakt en instort Behalve dat niemand nog bij zijn geld kan,bevriest de financiering van de handel,daarmee de handel zelf en dus de voedselbevoorrading.

Miljoenen huizenkopers konden niet meer aan hun financiele verplichtingen voldoen. Als de bank failliet raakt wordt vertrouwen beschaamd. De ernstigste schade die kan worden aangericht is reputatieschade. Vrouwen dreigen terecht te komen in de gold digger categorie. Er zijn vrouwen die een handelaar aan de haak willen slaan. Mensen zijn doodsbenauwd voor ontslag. Het werk is een aanslag op de ziel. Altijd dreigt er ontslag. De onderliggende structuur van de financiele wereld is intact, mensen hebben het gevoel dat ze te loyaal zijn tov de bank. In de bankwereld kun je vaststellen dat mensen vaak van baan wisselen om de weg naar veel verdienen af te leggen. De mensen in de bankwereld zijn uiterst kwetsbaar en passen hun gedrag erop aan. Mensen zijn bang en vertrouwen niemand. Mensen verkopen hun ziel voor geld. Luyendijk constateert dat mensen blij zijn hun hart te luchten Er heerst het systeem van de zero job security Je kunt nergens op bouwen. De wetteloosheid van de jungle beheerst de werksituatie.

Individuele consumenten zijn redelijk beschermd. Maar voor professionele beleggers en grote spelers binnen de markt geldt:doe wat je wilt. Morele argumenten gelden niet meer.Amoraliteit herst. Men wordt op slechts een criterium beoordeeld nl de winst voor de eigenaren:de aandeelhouders. In deze wereld geldt het ieder voor zich. Soms worden financiele instellingen te groot om nog te kunnen weten wat er gaande is. Too big to manege. Mensen moeten zich invechten om het budget te halen(het bedrag dat je voor de bank moet verdienen)Anders is er geen bonus en is de kans op ontslag groot. De onderliggende structuur van de financiele wereld is in tact gebleven. Banken houden wel hogere kapitaalbuffers aan Men financiert een groter deel van hun risico’s met eigen vermogen.

Het is te gemakkelijk om te zeggen dat iedereen door hebzucht wordt gedreven. Het is de structuur van de financiele wereld welke de mensen in de greep heeft. De bankier die overleeft ziet het werk als race of wedstrijd waarin hij zich kan bewijzen. Hij is extreem competitief ingesteld. Hij duwt zich zelf voort en wordt agressief. Bankiers zijn eerzaam en fatsoenlijk en ergeren zich aan rotte appels in hun kring. De bankier doet geen moedwillig kwaad maar conformeert zich en stelt zich geen vragen over goed en kwaad. Het probleem is het systeem dat de mensen gevangen houdt. Luyendijk spreekt over de lege cockpit van het vliegtuig. Er is geen mondiale regering die de financiele sector bewaakt. Castells heeft reeds eerder uitgelegd dat digitalisering de wereldfinancien onttrekt aan toezicht van overheidszijde. Financieel gaat men zijn eigen gang. Piketty bepleit krachtige aanpak van vermogen maar waar is de wereldregering die dat organiseert. De politiek moet niet aarzelen om de macht te heroveren op de mondiale financiele sector. Betreurd moet worden dat ex-politici zich monddood laten maken en in de financiele wereld teveel opstrijken.

Mensen die gebruik maken van de dienstverlening van banken en pensioenfondsen moeten zich politiek organiseren en een vuist maken.Europa moet de banken aan banden leggen.Zij mogen niet langer de dienst uitmaken. Luyendijk moet worden gevolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.