Albert Speer

Albert Speer

ALBERT SPEER (DE SCHULDIGE ONSCHULDIGE)

Albert Speer leefde van 1905-1981.Hij behoorde tot de top Nazi’s die door het tribunaal van Neurenberg tot 20 jaar gevangenis in Spandau werd veroordeeld. Hij was afkomstig uit de gegoede burgerij. Hij was getrouwd en had vijf kinderen.Als architekt raakte hij bevriend met Hitler. Sinds 1931 was hij lid van de NSDAP. Hij bouwde de lichtkoepel in Neurenberg. In 1937 werd hij regeringscommissaris voor de bouw Van GERMANIA (een droom van Hitler over hoe Berlijn moest worden)Voor Hitler en Speer gold: hoe groter,hoe beter. In 1942 werd hij rijksminister van bewapening en munitie. Speer was een uitmuntend manager. Als techneut maakte hij carriere. Hitler wilde Speer dwingen tot de taktiek van de verschroeide aarde.Speer weigerde.Op 24 april 1945 nam hij afscheid van Hitler.In mei 1945 werd Speer gearresteerd door de geallieerden. Speer had de bewapeningsindustrie briljant geregeld en een miljoen dwangarbeiders ingeschakeld. Hij verklaarde als enige Nazi dat hij zich verantwoordelijk achtte voor het Derde Rijk.Twintig jaar is hij in gevangenschap.In 1966 komt hij vrij en leeft nog tot 1981.
Moeilijk blijft de vraag of Speer wist van de moord op joden.We weten nu dat Speer zich joodse kostbaarheden toeeigende. Bij de bouw van Berlijn nam hij de huizen van de joden in beslag.Hij wist van concentratiekampen.Hij wilde ordelijke indeling en zag de kampen als voorraadkamers van dwangarbeiders. Speer behoorde niet tot de Nazi’s zoals Himmler die zich bezig hielden met de vervolging van en moord op joden.Wat hij wist verdrong hij.Speer was sympathiek in de omgang en was ongelooflijk loyaal aan Hitler. Hij deed zijn werk en politiek telde bij hem niet. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de holocaust ontkend. Na zijn dood kwam toch uit dat hij meer wist dan hij voorwende. Hij verklaarde wel dat hij stilzwijgend de genocide op joden billijkte/goedkeurde. ,
Speer blijft een aparte figuur.
Hij was bevriend met Hitler en deed zijn werk/Hij spoorde Hitler in 1944 aan om de oorlog op te geven. Maar hij bleef loyaal aan Hitler. Hij deed zijn werk en was een goed manager.Maar hij verdrong de gruwelijkheden die Hitler e.a beraamden.Naar mijn overtuiging was het terecht dat Speer niet opgehangen werd maar gestrafd. Hij was de enige die zijn verantwoordelijkheid voor de Naziterreur op zich nam. Bepaalde dingen heeft hij lang verzwegen.Altijd werd hij weer door journalisten doorgezaagd over de holocaust.Hij ontkende omdat hij er niet in betrokken was.Maar toch heeft hij begrepen dat er volstrekt onaanvaardbare terreur plaats vond.In loyaliteit aan Hitler verblinde hij zich zelf.Daarom acht ik hem een schuldige onschuldige.Speer was lieveling van iedereen maar ook van het noodlot dat hij medehielp zich te voltrekken. Speer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.