Be InspiR’D Word geïnspireerd

Be InspiR’D Word geïnspireerd

Bijdrage EUROMAST Zaterdag 9 januari 2010 Bekijk ook het filmpje.

Ter inspiratie geef ik u een boodschap in vier punten.
1. Veiligheid waarover Rotterdam niet uitgepraat raakt. Let wel: veiligheid is een afgeleide van een goed sociaal beleid. Mensen communiceren met elkaar, maken ruzie maar zoeken oplossingen. Ze houden elkaar vast, de een wil niet zonder de ander. Wij hebben toegestaan dat onze social city is aangetast. Overal camera’s,security etc. In de social city surveilleren burgers elkaar. De politie rukt uit in extreme gevallen. Nu hechten wij geloof aan repressie en zero tolerantie. Eigenlijk zou iedere burger moeten leren verstaan dat zijn of haar veiligheid afhankelijk is van de veiligheid van de ander. Nu laten we door repressie een stolp van gevangenissen over de stad neer. We jagen mensen op, reguleren niet het gedrag van mensen, we zijn stomverbaasd als nu kleine winkeliers slachtoffer worden. We poetsen onze eigen straat schoon maar bekommeren ons niet om anderen.

2. Ik geef u een woord mee van de joodse filosofe Hanna hArendt. Het is beter in onmin met de wereld te leven dan met je zelf. Volg daarom de stem van je hart en geweten en laat je niet leiden door kerk, politieke partij, fractiediscipline, hypes, roddel, rapporten, media etc.

3. Het ernstigste misverstand is om te denken dat orde gelijk aan recht is. Onthoud: recht is een eigenschap van orde. Dat behoedt ons tegen law and order. De IND van Justitie is een school voorbeeld. Ze scheppen orde in hun dossiers en houden vreemdelingen in bewaring. De dossiers zijn niet altijd compleet, er ontbreken waarheidselementen, een dossier gaat eeuwig mee. De rechter zit vaak bij de IND op schoot. Allemaal order waarin de eigenschap van rechtvaardigheid ontbreekt. In onze samenleving maken we kennis met hooligans, marginalen gekken. Verdiepen we ons ook in die mensen? Gaan we in debat met hen? Ook zij zullen moeten voelen en merken dat recht een eigenschap is van de orde die wij propageren.

4. De moslims in ons midden. Joden, christenen en moslims vormen een familie, die gelooft dat ALLAH de grond van ons bestaan is. De Pakistaanse Islamoloog Fazlur Rahman zei eens dat de openbaring van Allah een mensenhart raakt en vervolgens zich voortzet in de ervaring van mensen die gebonden zijn aan hun tijd, kennis, cultuur. Tijden veranderen echter. Culturen worden uitgediept en kennis neem toe. Allah gaat ook mee in de tijd. Gelovigen moeten zich nooit beroepen op versteende, statische uitspraken uit het verleden. Ze gaan mee met de tijd en gaan de uitdagingen van hun tijd aan. Zo is er ruimte voor diskussie en debat. Zo trekken we met elkaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.