Droom en nachtmerrie (van Palestijnen)

Droom en nachtmerrie (van Palestijnen)

Droom en nachtmerrie.(voor Palestijnen)

Toespraak tijdens Palestijnse Manifestatie in World Trade Centre in Rotterdam(zomer 2009)

Beste mensen,er is het verhaal van een onbekende joodse profeet Oded. Er is weer eens oorlog tussen Juda en Noord-Israel. Juda lijdt een zware nederlaag. Ontelbare doden vallen in de strijd. Vele mensen worden gevangen genomen. Een grote buit wordt binnengehaald. Oded komt de generaals tegemoet. Hij zegt het volgende:ok,ik begrijp hoe het allemaal verlopen is. Juda heeft verraad gepleegd tegen God. Maar,zegt Oded,jullie hebben een bloedbad aangericht met een woede die ten hemel schreit. Hebben jullie geen schuld? Zijn jullie volmaakt? Hoor nu maar mij: laat de gevangenen vrij. Gevangenen mogen de buit met elkaar verdelen. Geef die mensen kleding,schoeisel,drank,voeding en laat de gewonden op ezels vervoeren.. De generaals accepteerden het voorstel van Oded.

Ik heb eens gefilosofeerd over de vraag hoe een moderne Oded zou optreden. Na de Gazaoorlog treedt hij de Israelische generaals tegemoet. Ja,zegt hij,jullie hebben schoon genoeg van Kassamraketten.. Maar ik vraag welk bloedbad hebben jullie aangericht. Dat schreit ten hemel. Meer dan 1300 doden onder wie 400 kinderen. Daarmee laden jullie grote schuld op jullie zelf. Oded vraagt de generaals om het roer om te gooien. Bouw Gaza op,maak landbouw mogelijk,laat de mensen vrij handelen, herstel verwoeste gebouwen,zet nieuwe neer. Geef de mensen een kans om zich zelf te zijn. Leg een spoorlijn aan naar de West Bank. Repareer de wegen. Verbeter de medische hulp Erken de rechten van de Palestijnen. Leef met hen in vrede. Alleen het verschil met het oude verhaal over Oded is dat de generaals niet luisteren en overtuigd zijn van eigen gelijk. De tragische werkelijkheid is de verjoodsing van Oost-Jeruzalem,de nederzettingenpolitiek,de bouw van de muur.

Ik kan het Israelische optreden doorgronden. Geschiedenis maak je niet ongedaan. Deze vervolgt je. Maar we mogen toch niet toestaan dat de Holocoust nog steeds slachtoffers maakt onder de Palestijnen. We mogen toch niet een probleem dat twee partijen verdeeld houdt eeuwig in stand houden. Er moet toch een nieuw begin mogelijk zijn. Joden en Palestijnen zijn broedervolken. Ik was tweemaal in Gaza. De eerste keer werd ik getroffen door het feit dat Israel zo weinig deed voor de bewoners van Gaza. Daar heersen nog derde wereld tafrelen. We hoorden over de schending van mensenrechten onder de Palestijnen. Een intifada was toch genoeg geweest. Het tweede bezoek aan Gaza betrof de situatie in een ziekenhuis.we hadden een paar duizend euro verzameld. Terug op de West Bank werden we verrast door een militaire actie van Israel. Het betrof preventieve beschietingen. Uren lang werd de nacht rood gekleurd door kogels. Ik werd ontroerd door de oproep van de moskee om te bidden tot Allah,die barmhartig en rechtvaardig is. Dat ontroerde mij.

In de jaren negentig werden we verblijd met de Oskloaccoorden. We dachten: nu gaaat het eindelijk beginnen. Neen. Het werd steeds slechter dan ooit. De VS,Europa,ook Nederland,bekennen nooit echt kleur. Er is altijd sprake van een onopgeefbare verbondenheid met Israel. Ik hoor niet van mededogen met het lot van de Palestijnen. Nederland moet eerlijk en zakelijk zijn. Er moet recht worden gedaan aan Palestijnen. Hun veiligheid en nationale identiteit moeten worden erkend. Dat betekent niet dat Israel weggevaagd moet worden. We hopen op een Israel dat beseft dat haar toekomst niets voorstelt zonder Palestijnen en Arabische buren. Voor alle partijen is dat economisch en politiek beter. Geen Israel als westers eiland in de Arabische wereld. Er zijn ongekende mogelijkheden tot integratie,die we nu onbenut laten. Van de halfslachtigheid van Balkenende en Verhagen(premier en minister van BZ). Moeten we weinig hebben. Waar het omgaat is dat Palestijnen handel kunnen drijven en geld verdienen. Israel mag niet de Palestijnen uitsluiten van handel en van water. De Nederlandse politiek moet to the point zijn. Sloop de muur!!Leer onderhandelen met je tegenstander. Doe niet aan verdeel en heerspolitiek. Voed geen terreur door het te verbreden. Erken HAMAS. Het gaat er om niemand uit te sluiten.De VS,Europa en Nederland moeten duidelijke eisen stellen aan Israel. Niet dat hypocriete en halfslachtige gedoe waardoor Israel toch lak heeft aan iedereen.

Wij geven onze droom niet op. Een Jeruzalem voor allen. Geen haat zaaien maar elkaar trachten te vinden. De ander is je broeder en je zuster. Maak goede afspraken en breek de chequepoints af.Het geweldloze verzet van de eerste intifada vind ik vooralsnog het beste middel. Iedere bom die je hanteert keert zich uiteindelijk tegen je zelf. Vaclav Havel vertelt over een visionaire ervaring. Hij zat gevangen. Hij zag het prikkeldraad,de wachttorens en tralies. Hij werd overvallen door een gewaarwording waarin hij uitsteeg boven de coordinaten van zijn kortstondige bestaan,naar een toestand buiten de tijd,waarin alle mooie dingen die hij ooit gezien heeft en ervaren bestonden in een totaal aanwezig heden . Gevoel van ultiem geluk ,vrede,liefde overviel hem.

Ik zie de militaire machine van Israel,ik lees de haat in de ogen van de mensen. Overal kontrole,nederzettingen,gestolen land,de muur .

Maar in mijn olijfgaard word ik overvallen door een droom,die me buiten de tijd zet,ik ervaar vrede,vertrouwen,liefde die alles te boven gaat.geen oorlog meer Ik besef dat deze droom in de nachtmerrie van het nu STRAKS werkelijkheid wordt.

Hans Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.