Jean Baudrillard

Jean Baudrillard

Jean leefde van 1929-2007.
Hij is een onafhankelijk en afwijkende filosoof. Door de studentenopstand van 1968 raakt hij geboeid door marxisme en sociologie. Hij wordt hoogleraar. Hij bekritiseert de consumptiemaatschappij. De mens gaat zijn identiteit ontlenen aan verbruikte producten. Jean verkiest de hyperwerkelijkheid. We leven in een betekenisloze omgeving en zijn in de hel van het zelfde.
Jean hangt de simulacrumtheorie aan. Volgens Jean verliest de mens het contact met de echte wereld doordat hij een beeld creeert aan de hand van wat hij in de media ziet.
Beelden en objecten leiden een eigen leven en bepalen het gedrag van de massa. De mythe van het autonome subject wordt door de ironie van het lot achterhaald.De media leveren ons drogbeelden,simulacra.De kijker wordt verleid tot de werkelijkheid van het getoonde. Volgens Jean ligt de uitdaging en niet het verlangen in het hart van de verleiding. De werkelijkheid verdwijnt in de drogbeelden. In de transparante wereld verdwijnt het kriterium om het reeele te onderscheiden van schijn.
Jean heeft de wereld niet toegankelijker gemaakt.De media verdoezelen onze identiteit. Wij laten ons wijs maken hoe de wereld in elkaar zit.We worden slachtoffer van drogbeelden.We kunnen niet meer onderscheiden tussen wat werkelijk is en wat schijn is. Uiteindelijk leven we in de hel van het zelfde. Jean wil ons wakker maken. Maar we blijven slapen en dromen van een niet werkelijke wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.