Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf | Het isgelijkteken

Verbeelding is de kracht die succesvolle wetenschappers voortdrijft. Volgens Einstein is verbeelding belangrijker dan kennis. Wellington die Napoleon versloeg zei: zowel in de oorlog als in het leven moet je uitzoeken wat je nog niet weet, op basis van wat je wel weet. Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer en de schoonheid van de wereld en van de geest zit binnen onszelf. De natuurwetenschappen zoeken de wetten die God heeft uitgekozen. De wiskunde zoekt de wetten waaraan zelfs God zich heeft te houden. Het ontdekken van zwaartekrachtsgolven uit het allereerste begin van het heelal, een fractie van een seconde na de oerknal maakt duidelijk dat het heelal niet bang is voor explosieve groei. Volgens Neumann is het toeval een noodzakelijk ingredi├źnt in iedere winnende spelstrategie.

Waar ligt de oorsprong van religie? Hoe en wanneer is het idee van een opperwezen ontstaan. Het antwoord ligt helaas verhuld in de mist van de prehistorie. Religieuze praktijken zijn waarschijnlijk zo oud als de menselijke beschaving, ontstaan ver voor de komst van schrift en artefacten. Goden zijn mysterieus en ondoorgrondelijk voor ons stervelingen, net zoals velen van onze medemensen.

Ook het hier en nu krijgt een diepere lading. Kunst is een gesublimeerde vorm van werkelijkheid. Literatuur is echter dan echt. Er schuilt zelfs een kunstenaar in ons leven.. Ons brein is een fabriek van metaforen en associaties. Het centrale inzicht is de kennis dat de natuur bestaat uit bouwstenen. Materie kan uiteengerafeld worden tot een klein aantal losse onderdelen. Verbeelding laat ons dromen over wat er voorbij de horizon ligt.

Reacties zijn gesloten.