Wie zijn Russen

Wie zijn Russen

Het lijkt er op dat wij Russen minder aardig  ja zelfs onbetrouwbaar vinden. We vergeten soms dat de voormalige oostbloklanden leden zijn van NAVO. Dat vindt Rusland niet fijn. Laat Rusland zelf lid worden van de NAVO. Rusland is bang dat Oekraiene ook de NAVO wordt binnengezogen. Poetin is een Rus die nu verafschuwd wordt/Wat is een Rus eigenlijk. Gogol schrijft in Dode Zielen: “Russen:op beslissende momenten generositeit, moed, grenzeloze gulheid, een snel verstand,en tegelijkertijd kuren, eerzucht, eigen waan en al die kleinzielige trekjes die niet een Rus kan ontberen als hij niets om handen heeft”
Poetin zal wel een dergelijke Rus zijn. Altijd leerzaam. De toestand in de wereld is zorgelijk. Dreigingen,boycots en wapengekletter bederven de atmossfeer. Politiek wordt beheersd door de macht van het geld. Armen worden vergeten. Gogol schrijft:”waarom toch altijd weer die armoede beschrijven,de armoede en onvolmaaktheid van ons leven,en men sen opdiepen uit de negorij en verre uithoeken van ons rijk?”
Al dat geweld maakt moedeloos. Israel roept zich in 1948 uit tot eigen staat,ziet geen kans tot een compromis te komen met Palestijnen. In 2014 is er weer oorlog tussen Israel en Gaza. Zovele doden in de geschiedenis. De terreur van ISIS bedroeft ons. Is het niet mogelijk dat er echt nog eens lente uitbreekt in het Midden Oosten. Over andere brandhaarden gezwegen. Toch vind ik dat wij wijzer kunnen omgaan met Poetin. Zeker hij is slim,sluw en soms wijs. Raketten die vliegtuigen neerhalen, wapentuig waarmee burgers w orden bestookt die hun huizen verliezen.
Bekommernis om armen,zieken,oorlogsslachtoffers is de aangewezen weg. We vangen aan met vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *