Provoceren van het oog

Provoceren van het oog

Laat uw oog  provoceren………
Bij de opening van expositie Galerie Medea op 12 maart 2011
Tegenwoordig is er veel belangstelling voor het brein.Wij zijn het brein,zegt Swaab.De werking van ons brein is zeer complex.Onze geest,ons bewustzijn,ons denken speelt zich af in die materiele wereld van onze hersenen.
Kunst wordt geboren in ons brein maar met die kunst kunnen we het brein van anderen provoceren.Bij schilderkunst speelt ons oog een beslissende rol.

Met onze perceptie interpreteren wij de werkelijkheid.In onze perceptie speelt ons brein een belangrijke rol maar ook de cultuur,onze omgeving,onze opvoeding, onze opleiding.
Riley zei eens dat de natuur niet het landschap is maar de dynamiek van visuele krachten. Het gaat hier om een gebeuren.
Soms wordt onze perceptie verstoord door tegengestelde beelden.Onze ogen worden geprovoceerd. Het lijkt wel of de kunstenaar mijn oog geen rust gunt. Het kan zelfs zover komen dat je begint te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de perceptie. We geraken compleet in de war. Onze perceptie kan het niet meer aan.
Wat ziet veen mens niet allemaal: kleuren, lijnen, vlakkenverwevingen, patronen, kortom alle coordinaten van onze fascinatie.
De kunstenaar wil bv zijn vlakken laten vibrteren, hij nodigt ons oog uit dat ook te zien.er wordt een zwaar beroep gedaan op onze perceptie.Onze ogen kunnen het soms niet meer verdragen. We kijken onze ogen uit.
Er ontstaat een wisselwerking tussen onze ogen, ons brein, onze perceptie en het kunstwerk. Het kunstwerk provoceert ons brein maar ons brein bepaalt de dynamiek van het kunstwerk. (Zie Kunst van de 20e eeuw, deel 1 van Ruhrberg e.a.)
Laat u thans provoceren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.